Pivovarské enzymy - Gumináza
GUMINASE je směs houbových carbohydráz, včetně ß-glukanáz (ß1-3 a ß1-4 endo-glukanáz), xylanáz a hemiceluláz. Tato dobře vyvážená směs carbohydráz je bez proteáz, aby se zabránilo zvýšení zbarvení mladiny a zachovaly se bílkoviny pro pěnu piva.
TEPLOTA
GUMINASE lze používat až do 75 °C a nad touto teplotou se rychle inaktivuje. Obvyklé teploty používané během rmutování se shodují s optimální aktivitou GUMINASE.
EFEKT pH
Optimální pH je mezi 4,5 a 6,5.
ÚČELY
Snížit obsah ß-glukanu a pentosanu v mladině a viskozitu mladiny a usnadnit filtraci rmutu, stejně jako filtraci piva, zejména při vaření s vysokými hladinami surových zrn, jako je ječmen nebo pšenice.
PŘÍKLADY
Účinky přidání GUMINASE do vzorku sladu GATINAIS a do směsi 75 % sladu a 25 % surové pšenice (EBC konvenční rmut).
A = přidání 1 kg na 10 tun sladu
B = přidání 3 kg na 10 tun sladu
C = přidání 1 kg na 1 tunu surové...
SLAD
SLAD + A
SLAD + B
75 % SLADU + 25 % PŠENICE
75 % SLADU + 25 % PŠENICE + C
75 % SLADU + 25 % PŠENICE + D:SLAD
SLAD + A
SLAD + B
75 % SLADU + 25 % PŠENICE
75 % SLADU + 25 % PŠENICE + C
75 % SLADU + 25 % PŠENICE + D