Isomalt
Isomalt, odvozený z krystalového cukru, je všestranný cukrový náhradník s chemickým vzorcem C12H24O11. Primárně ceněný pro své vlastnosti podobné cukru, nepřispívá k zubnímu kazu. S polovinou energetického obsahu běžného cukru (sacharózy) poskytuje Isomalt sladkost bez viny. Často se mísí s silnými sladidly jako je sukralóza, aby odpovídal sladkosti cukru, je to bezbarvá, bez zápachu krystalická látka obsahující přibližně 5 % krystalové vody. Na rozdíl od mnoha polyolů Isomalt minimálně ochlazuje patro, což z něj činí jedinečnou volbu pro různé aplikace. Jeho syntéza zahrnuje dvoustupňový proces, který přetváří cukr na isomaltulózu, poté se hydrogenací produkuje Isomalt. Je pozoruhodné, že Isomalt je synteticky odvozen z obyčejného cukru, což ho odlišuje jako inovativní cukrový náhradník.
EC číslo: 908-700-6
Molekulární vzorec: 6-O-alpha-D-Glucopyranosyl-D-sorbitol
CAS číslo: 64519-82-0