Maltodextrin
Maltodextrin je bílý prášek získaný enzymatickou hydrolýzou škrobu, převážně z kukuřice, rýže nebo pšenice. Díky své vysoké rozpustnosti je užitečný pro zlepšení nutriční hodnoty mnoha produktů a také může pomoci kontrolovat vlhkost a prodloužit trvanlivost. Maltodextrin má trvanlivost 24 měsíců a společnost Foodcom S.A. nabízí maltodextrin v 25kg pytlích.
Tento potravinový aditivum se široce používá v mase, pečivu, cukrovinkách, zmrzlině, nápojích, jogurtech a šťávách k vylepšení textury, působí jako emulgátor a zvyšuje viskozitu. Jeho nízký glykemický index z něj činí oblíbenou složku ve sportovní výživě a produktech vhodných pro diabetiky. V živočišné výživě je maltodextrin nákladově efektivním zdrojem energie, který zlepšuje texturu, pigmentaci a chuť krmiv. Také zvyšuje vstřebávání živin a efektivitu krmiv, snižuje dehydrataci a příznaky stresu.