Rýže Carnaroli Classico
Rýže Carnaroli je velmi kvalitní odrůda super jemné rýže. Zrno je velké a dlouhé přibližně 7 mm, má protáhlý tvar a modrošedou barvu s malou bílou perlou uprostřed.
Chuť je výrazná, mírně nasládlá, zrno je pevné a elastické i po uvaření.
Byla získána v roce 1945 křížením odrůd Vialone (s vysokým obsahem amylózy, která zajišťuje pevnost při vaření) a Lencino (dlouhá, velká a velmi perlová rýže). Mnozí gurmáni ji považují za královnu kuchyně.
Její pověst vychází z výjimečné kompaktnosti velkých a protáhlých zrn s malou střední částí, vysokého obsahu amylózy blížícího se 24 % z celkového škrobu, a vynikající rovnováhy mezi dobrou schopností absorbovat tekutiny a nízkou ztrátou škrobu. Je ideální pro risotta, zapečené pokrmy a rýži na omáčce. Nevaří se do měkka a zrno se nerozpadá. Díky těmto vlastnostem je preferována v přípravě haute cuisine.