Organický rajčatový prášek
Původ
Rajče je ovoce, které pochází z rajčatové rostliny (solanum lycopersicum). V kulinářském smyslu je rajče považováno za zeleninu. Rajčata pocházejí z Mesoameriky, kde předci Aztéků a Mayů pěstovali malé odrůdy. V roce 1750 byla rajčata stále žluté plody, ale po několika kříženích se stala červenými.
Živiny
Rajčata obsahují velké množství vitamínu C, karotenoidů, vitamínů B1, B2 a B6. Obsahují také minerály draslík, fosfor a hořčík.
Rajče se konzumuje jako zelenina, a to jak teplé, tak studené. Dobré vlastnosti rajčete se koncentrují sušením a zpracováním na kousky, granule nebo prášek. Tyto mohou být přidány do mnoha pokrmů.
Použití sušeného rajčatového prášku:
Jako superpotravina
Rajčatový prášek můžete přidat do omáček, polévek a zdravých (slaných) smoothie. Skvělá věc na rajčatovém prášku je, že se ideálně mísí s řadou středomořských bylin, jako jsou: bazalka, česnek, oregano, rozmarýn…