Produkty pro šmulinka (2)

Guarová mouka

Guarová mouka

Guarkernmehl se získává z endospermu rostliny guar, Cyamopsis tetragonolobus. Patří do rodiny luštěnin. Takzvaná keříčková fazole se pěstuje především v Indii a Pákistánu od července do prosince. Kvalita, dostupnost a ceny jsou však v tomto období silně závislé na monzunu. Rajasthan, Gujarat a Haryana patří mezi nejdůležitější pěstební oblasti. Suché guarové fazole se mlátí, aby se získala guarová semena (semena) z fazole. Dalším krokem je oddělení slupky a klíčku, čímž se vyrábí hydrokolloid guar (split).
Maltit

Maltit

Maltit - kaloricky redukovaná náhrada cukru Maltit (E965) je kaloricky redukovaný cukrový náhradník, který chutná podobně jako cukr. S sladivostí přibližně 90 % jako cukr může být maltit téměř 1:1 nahrazen cukrem. Příjem maltitu způsobuje pouze velmi malý nárůst hladiny cukru v krvi a inzulínu a obsahuje pouze přibližně polovinu kalorií jako cukr. Maltit se používá mimo jiné k výrobě bonbónů, sušenek, čokolády, dezertů všech druhů, zmrzliny, džemů, žvýkaček atd. Při denních dávkách nad 30-50 g pro dospělé může nastat projímavý účinek. Proto se doporučuje maximální denní příjem 30-50 g.