Ostružina (Rubus caesius) suchý extrakt - Jemný světle hnědý nebo hnědý prášek s výraznou vůní a chutí
Tato bobule je nejbližším příbuzným maliny. Po dlouhou dobu byla tato chutná bobule používána k léčbě mnoha různých onemocnění. Ostružina je skutečným skladištěm vitamínů a mikroelementů. Bohužel jen málo lidí zná prospěšné vlastnosti ostružin.
Chemické složení
Obsahuje:
- sacharózu,
- glukózu,
- fruktózu (až 5%),
- kyselinu citronovou,
- kyselinu vinnou,
- kyselinu jablečnou,
- salicylové kyseliny a další organické kyseliny,
- vitamíny skupin B, C, E, K, P, PP,
- provitamin A,
- minerály (sůl draslíku, mědi a manganu),
- třísloviny a aromatické sloučeniny,
- pektinové látky,
- vlákninu a další makro- a mikroživiny.
Také v ovoci ostružiny se nacházejí minerály jako sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, nikl, mangan, molybden, chrom, baryum, vanad a kobalt.