Produkty pro kurkumin (4)

Guarová mouka

Guarová mouka

Guarkernmehl se získává z endospermu rostliny guar, Cyamopsis tetragonolobus. Patří do rodiny luštěnin. Takzvaná keříčková fazole se pěstuje především v Indii a Pákistánu od července do prosince. Kvalita, dostupnost a ceny jsou však v tomto období silně závislé na monzunu. Rajasthan, Gujarat a Haryana patří mezi nejdůležitější pěstební oblasti. Suché guarové fazole se mlátí, aby se získala guarová semena (semena) z fazole. Dalším krokem je oddělení slupky a klíčku, čímž se vyrábí hydrokolloid guar (split).
Kurkumy

Kurkumy

Kurkuma, vědecky známá jako Curcuma longa, je vytrvalá rostlina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae). Její domov je na indickém subkontinentu a v jihovýchodní Asii. Rostlina dorůstá až 1 metru výšky a má podlouhlé listy a žluté květy. Nejvíce ceněny jsou však rhizomy kurkumy pro své kulinářské a léčivé vlastnosti. Díky svým četným zdravotním přínosům se kurkuma po staletí používá v tradiční ajurvédské a čínské medicíně. Obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která je zodpovědná za její jasně žlutou barvu a silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Kurkumín

Kurkumín

Přirodní žluté barvivo.