...Mnich - ŠVESTKA
Druh: ŠVESTKA
Původ: USA
Strom: Polostojící, rychlý růst. Tento kultivar je náchylný k bakteriálním chorobám.
Plod: Velké, ploché a kulaté plody. Slupka je hluboce fialová a během zrání se mění na světle černou.
Opylovač: Santa Rosa, Black Ambel
Zrání – Sklizeň: 15.-21. srpna...
...Kromě toho ovoce obsahuje polyfenolové sloučeniny, které jsou silnými antioxidanty. Sušené švestky jsou považovány za jednu z nejlepších přírodních metod proti zácpě. Díky vláknině zlepšují střevní peristaltiku. Sorbitol obsažený v ovoci vytváří prostředí pro rozvoj potřebné bakteriální flóry. Příliš velké množství švestek konzumovaných najednou může způsobit nadýmání a průjem. Švestka je poměrně kalorická, ale doporučuje se na hubnutí a pro ty, kteří dbají na linii.